2009. november 2., hétfő

Tintafoltokból művészi anatómia - Vesna Jovanovic

Az amerikai kortárs képzőművész és kémikus, Vesna Jovanovic munkáit a természeti világ és a világot megismerni igyekvő kutatók eszközei inspirálták. Különös, szürreális képein az ember belső szervei laboratóriumi berendezések kanyargó sokaságával együtt jelennek meg.







A "
Pareidolia" c. sorozatát a rajzlapra kiömlő tinta ihlette, amikor az így keletkezett színes foltok őt szervekre, vérerekre, kémcsövekre, különféle biológiai formákra emlékeztették. A pareidolia egy pszichológiai fogalom. Olyan illuzórikus érzet, amely bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel. Ilyen pl. emberarcot felfedezni a Holdban, vagy felhőkben állatok alakját látni (lásd: Wikipédia). Jovanovic a sorozatával "azt a kíváncsiságot és félelemet" kívánja megidézni, "amely gyakran jár együtt a tudományos kutatással". Tintafoltjaival a kollektív tudatalattiban lakozó tudományos képzeteket, formákat hozza felszínre, és ezek művészi ábrázolásával kísérletezik. Eközben az orvosi műszerek, kémiai felszerelések, neuronok, kanyargós belek és vérerek egymással fúzionálva és növekedve furcsa, titokzatos kimérákat hoznak létre.

Egy másik sorozatának, a "Hibridek" darabjain a tintafoltok helyébe radiológiai képek lépnek. A Timekeeper c. alkotás alapja a művész testének röntgen és MRI felvétele, amely régi, ócska gépi alkatrészekkel és állati testrészekkel egybegyúrva egy anakronisztikus cyborgot eredményez.


Via:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness