2009. november 6., péntek

Tudományos fotók felsőfokon - Science Photo Library

A Wellcome Images mellet a legjobb tudományos képadatbázissal a Science Photo Library rendelkezik. Ízelítőül itt van két példa a Telegraph Picture Gallery jóvoltából:


A fenti színezett pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) képen az emberi bőr izzadságmirigyének pórusa látszik. Az izzadságmirigyek kevés kivételtől eltekintve mindenütt jelen vannak a bőrben. Szerepük elsősorban a hőszabályozásban van: a bőrfelszínre kerülő verejték elpárolog, így hűti a testfelszínt. Erős érzelmi stressz hatására is izzadni kezdünk: elsősorban a tenyér, arc és a hónalj területén.


A képen szintén egy SEM-os kép látszik a nyelvről, pontosabban a nyelvhát nyálkahártyáján elhelyezkedő ún. fonál alakú szemölcsökről (papillae filiformes). Nevüket az elvékonyodó, kúp alakú fonálszerű megjelenésükről kapták, a nyelv legfontosabb tapintási inger érzékelői.

És végezetül egy érdekes kép: íme az emberi flatus thermogramja!



Azt a pillanatot sikerült elkapni, amikor a bélgáz (piros, balra lent) éppen "kilép" a szervezetből. A gáz azért jelenik meg piros színben, mert kilépéskor a hőmérséklete a testhőmérséklettel azonos, ami melegebb, mint a környezete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness