2010. április 19., hétfő

Kínai népegészségügyi prevenciós plakátok

Két nagyon érdekes korai 20. századbeli kínai népegészségügyi plakátsorozatra bukkantam.

Az első sorozat a Clendening Orvostörténeti Könyvtár digitális kollekciójából származik, amelyek a leggyakoribb fertőző és nem fertőzéses eredetű betegségekről, azok megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről tájékoztatnak. Az oldal ugyan még fejlesztés alatt áll, és a plakátok nagy része nincs lefordítva, de az illusztrációk nagyon élethűek és szemléletesek.

A szúnyog hátán érkező halál. Számos súlyos betegség (pl. a malária) terjesztői vérszívó rovarok. A plakáthoz nem találtam fordítást.

Ez a poszter sincs még lefordítva, azonban az ábrán jól látható a jellegzetes parazita, az ún. vérmétely (Schistosoma) életciklusa. Egyes trópusi területek lakossága ma is átfertőzött ezzel a féreggel. Magyarországon igen ritkán, csak behurcolt esetben fordul elő. A fertőzött személy székletével petéket ürít, amelyekből a fertőzőképes lárvává való alakuláshoz bizonyos csigafajokra van szükség. A csigából kiszabaduló villásfarkú lárva aktívan átfúrja a bőrt, és bejut a keringésbe, ahol kifejlődik az ivarérett parazita.

Kolera

Diphteria (torokgyík)

Pestis

A Clendening Orvostörténeti Könyvtár (Clendening History of Medicine Library, University of Kansas Medical Center) szívességéből. A teljes, 25 darabos plakátsorozatot itt találod.

A másik, jóval nagyobb gyűjtemény a National Library of Medicine oldalán található:


1 megjegyzés:

  1. I really enjoy your blog, being a medical person myself. These posters are great! Kudos to you for all of your research into these fascinating articles!
    Tonya

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness