2010. február 5., péntek

Retro stílusú anatómia - Cornelius De Witt illusztrációi az '50-es évekből

A Journey Round My Skull blogon (amely a nevét Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül c. regényéről kapta) találtam rá az alábbi régi ismeretterjesztő könyvre, amelynek címe The Human Body: What It Is and How It Works. A rendkívül színes ábraanyagot Cornelius De Witt készítette, aki nem az anatómiai pontosságra, hanem a szemléletességre helyezte a fő hangsúlyt. Legjobban az idegrendszer (különösen az agyidegek) ábrázolása tetszik: egyszerűen, könnyen érthetően mutatja be a felépítés és a működés lényegét. A könyv tartalmának és képanyagának nagy része elérhető Michael Stoll kiváló Flickr oldalán!


Az emberi test fő szervrendszerei

 
Az arcideg (nervus facialis) legnagyobbrészt mozgató agyideg, beidegzi az arc mimikai izmait. A nyelv alatti ideg (nervus hypoglossus) rostjai a nyelv izmaihoz futnak.

Bal oldalon: az agykéregből származó leszálló pályák kereszteződése, és a gerincvelő sémája. A jobb oldali képen a X. agyideg, a bolygóideg (nervus vagus) lefutása látható, amely a tápcsatorna, a szív és a tüdő vegetatív működéseinek irányításában vesz részt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness