2009. december 14., hétfő

Az orvosi ismeretterjesztés csúcsa: The Visual M.D.

Magyarországon még mindig elterjedt az orvos-beteg kapcsolatnak az a hagyományos formája, hogy a beteg a rendelői látogatása után a felírt gyógyszert kérdezés nélkül beveszi és passzívan várja a gyógyulást. Azonban egyre többen szeretnék tudni, hogy egy betegség miért alakul ki bennük vagy hogy miért fontos a gyógyszert rendszeresen szedni. Megérteni, hogy egy műtét alatt mi történik a testükkel és úgy általában: hogyan működik a gyógyítás.

A sokszor hosszadalmas és száraz orvosi magyarázatok ellátnak minket alapvető információkkal, de a megértésben a legnagyobb segítség a látvány. Jó orvosi illusztrációkkal az információbefogadás nemcsak gyorsabb lehet (lásd a MedIQ blog H1N1 vizualizálva c. bejegyzését), hanem eredményesebb és egyben esztétikai élménnyé is válik.

Alexander Tsiaras munkái áttörést jelentenek az anatómia művészi bemutatásában. A New York-i Anatomical Travelouge elnök-vezérigazgatója fotóival és filmjeivel nemzetközi hírnevet szerzett magának. Munkássága a magyarok előtt sem ismeretlen, ugyanis ő a társszerzője a Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyvnek, amely a terhesség fázisait és a magzat méhen belüli fejlődését mutatja be. Képei ezen kívül számos neves külföldi magazin (Life, New York Times, Discover) címlapján is szerepeltek, itthon a Digitális Fotó Magazinban és a GEO-ban jelentek meg munkái (az utóbbiban megjelent, a közösülés momentumát ábrázoló képe kisebb botrányt kavart Magyarországon, bővebb infó itt).Tsiaras összegezte a modern orvosbiológiai kutatások eredményeit a high-tech képalkotó eljárások (CT, MRI, ultrahang stb.) nyújtotta adatokkal, és a számítógépes képfeldolgozás lehetőségeit kihasználva létrehozta az emberi test 3D-s modelljét. Ez a virtuális szervezet darabokra szedhető, a testrészek kinagyíthatók, a rétegek átlátszóvá tehetők, színezhetők, hogy még látványosabb eredményt kapjunk.

Nemrég munkatársaival közösen megalkotta a The Visual M.D. nevű portált, amely a látogatóknak szakmailag pontos orvosi információkat nyújt gazdagon illusztrált, interaktív oldalak segítségével. Láthatjuk, hogyan alakul ki pl. az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a daganatos betegségek. Megtudhatjuk, hogyan előzhetőek meg a leggyakoribb betegségek és ha már kialakultak, mit lehet tenni a gyógyulás érdekében.Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen egészségügyi ellátással kapcsolatos információs portálok nem mindenhatóak, és nem adnak teljes körű felvilágosítást, legyenek bármennyire is pontosak és szemléletesek. Nem helyettesítik, hanem kiegészítik a rendes, személyes orvosi konzultációkat.
1 megjegyzés:

  1. A www.thevisualMD amerikai portált a STYLERS Menedzsment Csoport készítette el.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness