2010. január 1., péntek

„Minden hatalmat a képzeletnek!” - Jan Švankmajer

Jan Švankmajer cseh bábos, filmes, festő, grafikus, keramikus, szánpadi látványtervező, aki főleg rémálomszerű, szürrealista animációs és nagyfilmjeiről ismert. Egyedi módon használja a stop-motion technikát, filmjei nagy hatást gyakoroltak többek között Tim Burton, Terry Gilliam, és a Quay fivérek munkásságára.



„Jan Svankmajer szürrealista. Nemcsak szürrealista művész, nemcsak szürrealista gondolkodó, hanem a létezés szürreális csodáiban és titkaiban feloldódó, azokra újfent és újfent rácsodálkozó gyerek. Aki 1989 novemberében, a bársonyos forradalom napjaiban a következő transzparenst illesztette erkélye rácsaira: „Minden hatalmat a képzeletnek!”.” (Forrás: Antal István: Változatok sötét húrra - FilmVilág online)



„Szereti szétszedni a dolgokat (meg az embert), hogy megnézze, mi van belül, szemmel látható élvezettel hódol a destrukció ösztönének, de ugyanilyen örömöt jelent a manipuláció is, legyen az agyagból formázás, papírkivágás, mindenféle mobilok építése, vagy bábok készítése és mozgatása.” (Forrás: Bori Erzsébet: A gyönyör összeesküvője - FilmVilág online)


A 70-es évek elején indított el Švankmajer képes lexikona (Švank-Meyer’s Bilderlexicon) néven egy projektet, amelyben egyfajta alternatív világ enciklopédiáját szerette volna létrehozni. Elkezdte megtervezni, megrajzolni, megkonstruálni szürreális világának fiktív növény- és állatvilágát, az ennek megfelelő technológiát és építészetet, történelmet és földrajzot. Ezekből a művekből gyűjtöttem most össze egy csokorra valót:











(forrás)



A művész elhunyt feleségének, Eva Švankmajerovának néhány képét az előző posztomban láthattátok.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness