2010. szeptember 26., vasárnap

Szív - Hilde Van Huffel


Hart-en, Hilde Van Huffel, 2005

2010. szeptember 25., szombat

A HIV-vírus eddigi legrészletesebb 3D-s illusztrációja

A Visual Science Company nemrég mutatta be a humán immundeficiencia vírus (HIV) háromdimenziós modelljét, amely a cég állítása szerint a kórokozó eddigi legpontosabb és legrészletesebb ábrázolása. Tegyük hozzá, hogy talán a legszebb is.


A modellt a legújabb HIV vírus szerkezetével foglalkozó tudományos publikációk eredményeinek összegzésével hozták létre. Minden apró részletre odafigyeltek: a vírus burkát 8 különböző típusú, összesen 160 ezer darab különálló lipidmolekulából hozták létre. A fehérjék 3D-s konformációja és egymáshoz viszonyított helyzete hűen követi a kutatások eredményeit. 

A HIV a Lentivirus nemzetségbe tartozó retrovírus, amely megfertőzi és elpusztítja az emberi immunrendszer kulcsontosságú sejtjeit (CD4+ T-limfocitákat, makrofágokat és dendritikus sejteket). A T-lymphocyták számának folyamatos csökkenése miatt fejlődik ki a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS). 

A HIV virionja egy nagyjából gömb alakú részecske, amelyek átmérője 100 és 180 nm között van. A legkülső rétege gazdasejt eredetű kettős foszfolipid membrán, amely felszíni fehérjéket tartalmaz. Néhány ezek közül vírusgenom termékei (glikoprotein gp120/gp41), míg mások gazdasejt eredetűek, és a vírus sejtől való kiszabadulásakor kerülnek oda (pl. ICAM-1, HLA-DR1, CD55 és egyéb). A gp120/gp41 komplex felelős a célsejt receptorához való kötődésért, amely a sejt és a vírusburok egybeolvadását eredményezi.


MA (p17) fehérje trimerei hozzák létre a közvetlenül a lipid membrán alatti réteget. Még mélyebben található a CA (p24) fehérjék alkotta kúp alakú kapszid, amely a pozitív, egyszálú RNS-genomot tartalmazza. A két lineáris RNS molekula szorosan kapcsolódik az NC (p7) proteinhez. A kapszidban vannak a vírus replikációjához szükséges enzimek is: a reverz transzkriptáz és integráz, valamint a proteáz, amely a vírusrészecskék összeszerelődéséhez kell. Ezek a komponensek, és egyéb itt nem említett összetevők részleteiben tanulmányozhatók és kinagyíthatók a Visual Science honlapján, sőt a modell 360 fokban el is forgatható.


A Visual Science tudományos és populáris illusztrációk és reklámanyagok készítésével, összetett 3D-s anatómiai modellek, műanyag orvosi és biológiai objektumok tervezésével foglalkozik. Legjobb munkáik közé tartoznak a HIV-modellen kívül a H1N1-vírus, a hemoglobin, és az immunoglobulin G (IgG) molekula 3D-s modellje.

2010. szeptember 13., hétfő

Morbid gyümölcs-faragványok - Dimitri Tsykalov

Az orosz művész Dimitri Tsykalov mesterien széttrancsírozott gyümölcsei:




...És korábbi munkája, földből és fák gyökereiből készített szervek installációja:


Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness