2009. december 12., szombat

Olvadó jegesmedve jégszobrok figyelmeztetnek a klímaváltozásra

Javában tart a Koppenhágai Klímakonferencia, ahol a világ vezetői abban próbálnak megegyezni, hogyan tudják együttes erővel megfékezni a globális éghajlatváltozást. A cél olyan eredményes nemzetközi terv kidolgozása, amellyel megállítható a Föld átlaghőmérsékletének további emelkedése.

A nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyag elégetésével a légkörben megemelkedik az üvegházhatásért felelős gázok koncentrációja, ami emeli a légkör hőmegtartó képességét, és a bolygó éghajlata megváltozik. A felmelegedésnek már ma is vannak érezhető hatásai: elég csak az egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófákra, és a sarkvidéki gleccserek olvadására gondolnunk.

A jégsapkák olvadására és az ott élő állatok szomorú jövőjére figyelmeztet a WWF (Természetvédelmi Világalap) által szervezett kiállítás-sorozat. December 4-től Koppenhágában, a klímakonferencia helyszínétől nem messze a Nytorv téren egy életnagyságú jegesmedve jégszobor várja a látogatókat. Az olvadó jég alól lassacskán előtűnik a jegyesmedve bronz csontváza:








A szobor olvadását élőben követhetjük egy webkamera segítségével:



December 11-től a londoni Trafalgar téren is kiállítanak egy kilenc tonnás jégtömbből faragott óriást:



A szuggesztív alkotások Mark Coreth szobrász és csapata munkáját dicsérik.

Forrás:
További infó a projektről:
Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. A webkamera közvetítés sajnos megszűnt. Pedig tegnap egész éjjel realime lehetett követni az olvadást, kár.
    Ezek az akciók biztos, hogy semmiben sem befolyásolják a fejesek döntéseit, de talán a közvéleményre, a társadalom attitűdjére egy kicsit hatnak. Legalább annyira, hogy az emberek megértsék: van ez a probléma, nem lehet elbújni előle, de lehet ellene tenni, akár egyénileg is (legyen az egészhez képest bármi kevés). De ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, jól koordinált, szigorúan szabályozott cselekvéssorozatra van szükség, aminek megvalósítása és betartatása a döntéshozók feladata... Akik... majd elválik, mit tesznek.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 

Idegenszövet blog © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness